Притча за позитивното мислене

Един африкански крал има близък приятел, с когото израснал заедно. Този приятел, когато разглеждал всяка ситуация, която някога се е случила в живота си, независимо дали е положителна или отрицателна, има навика да казва: "Добре е!"

Един ден кралят бил на лов. Приятелят му както обикновено подготвял и зареждал оръжието на краля. Очевидно е направил нещо нередно, подготвяйки едно от оръжията. Когато царят взел пушка от приятеля си и стрелял, палецът му бил откъснат.

Разглеждайки ситуацията, приятелят както обикновено казал: "Това е добре!" Кралят отговорил: "Не, това не е добро!" - и заповядал приятеля му да бъде изпратен в затвора.

Около година по-късно царят ловувал в нов, непознат район. Но го нападнали канибали и го отвели в плен в тяхното селото заедно с останалите от свитата. Те завързали ръцете му, натрупали куп дърва за огън и завързали царя на стълб. Когато се приближиха, за да разпалят огъня, забелязали, че кралят няма палец на ръката. Поради тяхното суеверие те никога не яли някой, който е с недостатъци в тялото. Освободили царя и го оставили да си отиде.

Връщайки се вкъщи, той си спомни случая, когато изгубил пръста си. Почувствувал угризения на съвестта за това, че затворил приятеля си. Веднага отишъл в затвора, за да го освободи.

- Беше прав - казал той - беше добре, че останах без пръст.
И разказал всичко, което току-що му се било случило.
- Много съжалявам, че те хвърлих в затвора. Беше лошо от моя страна.
- Не - каза приятелят му – добре е!
- Какво искаш да кажеш? Добре ли е, че съм захвърлил моя приятел цяла година в затвора?
- Ако не бях в затвора, канибалите щяха да ме хванат заедно с теб!


Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *